Pinpilinpussies + Cala Vento, vendaval sonor!

2019-12-22 Nova Jazz Cava de Terrassa 20 h

Avui toca allunyar-se del barnacentrisme cultural C-58 enllà, ens esperen les Pinpilinpussies i els Cala Vento a la Nova Jazz Cava de Terrassa. La cocapital del Vallès Occidental atesora a la Nova Jazz Cava una de les millors programacions de jazz del país però avui ens hi desplacem per tancar el cicle Terrassa Música Moderna. Enguany per aquest cicle hi ha passat el bo i millor de l’escena actual, i com canten els Oques Grasses…sta guai!, sta guai!

Obren foc les Pinpilinpussies, o conys de papallona en l’idioma de Fabra, i que si no fos per l’exotisme de barrejar l’euskera i l’anglès el nom podria entrar per mèrits propis al llistat dels 350 noms de grups espanyols més estranys.

Als Cala Vento se’ls considera una rara avis per la seva formació de bateria, guitarra i veu, les Pinpilinpusssies en són la versió femenina. Encara no és massa habitual trobar una bateria castigant els bombos, les Pinpilinpussies sorprenen per la versatilitat de les seves dues components que s’intercanvien posició i instruments per completar el show gairebé al 50%. I aquesta versatilitat ens deixa regust de doble concert, la veu i la interpretació canvien, donant com a resultat una més àmplia varietat de registres. Aquest 2019 han editat un EP i estan treballant en el seu primer àlbum, i no m’estranyaria veure-les ben aviat programades en el cartell d’algun dels festivals de renom, doncs defensen amb ofici la seva proposta fresca i poderosa.

Sense massa temps per reaccionar i com si fos la tramuntana bufant, entren els Cala Vento en vendaval. N’hem sentit a parlar de la presència escènica i de la intensitat dels concerts d’aquest duet empordanès que els ha portat amb només tres àlbums publicats, a tocar per mig món i a festivals com el Cruïlla i el Vida. Lletres properes interpretades en un directe sense trampa ni cartró, aquí l’Autotune ni està ni se l’espera.

I el concert passa per instants d’un cert brutalisme sonor que castiga la veu però que compensa amb escreix per la intensitat i l’emoció. Els Cala Vento, en directe, ens han semblat una proposta per connectar amb la forma més divertida i experiencial del so d’una banda sense filtres, en definitiva pura diversió!

Xavi Gimeno
Redactor
Història anterior

The New Raemon elèctric i amb banda: entre la mitologia i l’espai

Següent història

Pau Vallvé: elèctric, polaritat positiva.

L'últim de A PRIMERA FILA